Vienas iš svarbiausių Europos Sąjungos Ekologinės dienos renginių yra „EU Organic Awards“ apdovanojimai. Juos rengia Europos Komisija, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas, Europos regionų komitetas, COPA-COGECA, „IFOAM Organics Europe“. „EU Organic Awards 2024“ trečioji apdovanojimų ceremonija buvo surengta 2024 m. rugsėjo 23 d. Briuselyje, kaip vienas iš renginių, skirtų ES ekologinei dienai pažymėti. ES ekologinius apdovanojimus sudaro 8 apdovanojimai 7 ​​kategorijose.

1 KATEGORIJA: geriausia ūkininkė ir geriausias ūkininkas. Šį apdovanojimą organizuoja COPA-COGECA ir IFOAM Organics Europe.

2024 m. šios kategorijos nugalėtojai:

Reinhild Frech-Emmelmann (Austrija). Ūkis įkurtas 1998 m., specializacija – ekologinė sėklininkystė. Ūkininkė augina yra 1 500 veislių ir 142 registruotų ES veislių genų bankas, dirba daugiau nei 50 žmonių, jis bendradarbiauja su ūkiais ir kooperatyvais 9 šalyse. Biologinė įvairovė, tvarus ūkininkavimas – ūkio devizas. Daugiau apie ūkį: https://youtu.be/jkLyaL0LZUk

Benny Schöpf (Vokietija). Ūkininkas kas savaitę ekologiškomis daržovėmis aprūpina per 2000 šeimų. Ūkyje dirba 40 nuolatinių darbuotojų, pirmenybė teikiama sąžiningoms darbo sąlygoms ir tvariai praktikai. Siekia pasiūlyti įperkamą, sąžiningai pagamintą ekologišką maistą, nekenkiant aplinkai. Kaip didžiausias bendruomenės remiamas kooperatyvas Vokietijoje, jie skatina alternatyvią žemės ūkio ekonominę sistemą. Daugiau apie ūkį: https://youtu.be/7oobGhSvyZ8

2 KATEGORIJA: Ekologiškiausias regionas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.

2024 m. nugalėtojas:

Pietų Savo regionas (Suomija). Šis pietrytinis Suomijos regionas per 40 metų sukūrė stiprią ekologinio ūkininkavimo kultūrą. Bendradarbiaujant ūkininkams, tyrėjams ir vietos valdžios institucijoms regione daugėja ekologinių ūkių – šiuo metu jų yra 200, o vietos organizacijos atlieka itin svarbų vaidmenį skatinant ekologinio ūkininkavimo praktiką. Išsaugota regiono gamtinė aplinka parodo ekologinio ūkininkavimo vaidmenį saugant vandens kokybę ir biologinę įvairovę, skatinant teigiamą vartotojų požiūrį. Regione buvo įkurtas Suomijos ekologinių tyrimų institutas ir ekologinių ūkių tinklas. Daugiau informacijos: https://youtu.be/Bt_YJtrP2ZA

3 KATEGORIJA: ekologiškiausias miestas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.

2024 m. nugalėtojas:

BioStadt Bremen (Vokietija). „BioStadt Bremen“ siekia, kad iki 2025 m. visas viešasis maitinimas mokyklose, lopšeliuose ir ligoninėse būtų 100 proc. ekologiškas. Daugiau nei 30 proc. ūkių yra sertifikuoti ekologiniai, todėl miestas skatina tvarias maisto sistemas per bendruomenės projektus ir novatoriškas ūkininkavimo iniciatyvas, suteikdamas piliečiams galimybę aktyviai įsitraukti. Vykdydamas 20 nedidelės apimties bendruomenės projektų, Brėmenas parodo, kaip galima su ribotais ištekliais būti tvarios plėtros modeliu. Daugiau informacijos: https://youtu.be/PqAJbD-GV14

4 KATEGORIJA: geriausias ekologinis biorajonas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.

2024 m. nugalėtojas:

Sörmland biorajonas (Švedija). Į pietus nuo Stokholmo esančiame rajone ekologiškai ūkininkaujama nuo 1940-ųjų. Čia 20 proc. dirbamos žemės uima ekologiniai ūkiai. Ekologija vienija ne tik ūkininkus, bet ir maisto perdirbimo, viešojo maitinimo  įmones.  Rajone skatinama vartoti vietinius ekologiškus produktus, vystyti tvarų turizmo, skleisti informaciją apie ekologiško maisto naudą sveikatai. Daugiau informacijos: https://youtu.be/WHcKQ9aCUbc

5 KATEGORIJA: Geriausia ekologiškos produkcijos perdirbimo įmonė. Apdovanojimą organizuoja Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.

2024 m. nugalėtojas:

Gino Girolomoni Cooperativa Agricola (Italija). Centrinės Italijos Markės regione įsikūręs kooperatyvas specializuojasi gaminti ekologiškus makaronus, tęsdamas savo įkūrėjo Gino Girolomoni misiją. Įmonėje dirba 60 darbuotojų. Turėdamas 80 hektarų ekologinį ūkį ir atsinaujinančią energiją naudojančius įrenginius, jis kasmet pagamina 9 milijonus tonų makaronų. Kartu gamybą vykdo daugiau nei 300 ūkininkų. Kooperatyvas taip pat sukūrė „ekosistemą“, apimančią kultūros fondą, svetingumo paslaugas ir švietimo iniciatyvas. Daugiau informacijos: https://youtu.be/7upXCPMH_is

6 KATEGORIJA: geriausias ekologiško maisto mažmenininkas. Apdovanojimą įsteigė Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.

2024 m. nugalėtojas:

SAIFRESC (Ispanija). 2011 m. trijų ūkininkų įkurta parduotuvė SAIFRESC perėjo prie ekologiškų produktų pardavimo, taip atgaivindama ir ekologinį žemės ūkį Huerta de Valencia regione. Turėdami 30 hektarų ekologinės žemės, jie gamina 70 ekologiškų produktų, 90 proc. derliaus parduoda vietoje. Jų iniciatyva skatinama žiedinė ekonomika. Organizuoja edukacinius seminarus apie ekologinį ūkininkavimą. Daugiau informacijos: https://youtu.be/YKsvnozVXcA

7 KATEGORIJA: geriausias ekologiškas restoranas/maitinimo paslauga. Apdovanojimo steigėjas – Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.

2024 m. nugalėtojas.

Kalf & Hansen (Stokholmas, Švedija). Šiame restoranų tinkle patiekiami 100 proc. ekologiški ir sezoniniai Šiaurės šalių virtuvės patiekalai. 2014 m. įkūrė tėvas ir sūnus Rune ir Fabian Kalf-Hansen. Jie valdo du restoranus, teikia maitinimo paslaugas ir tiekia ekologiškus patiekalus Švedijos geležinkelio įmonės traukiniuose. „Kalf & Hansen“ teikia pirmenybę vietiniam tiekimui, tvarumui ir įperkamiems ekologiškiems patiekalams, užmegzdami tvirtus ryšius su vietos gamintojais. Daugiau informacijos https://youtu.be/mbDFuWkt3Kw

Detalesnė informacija:

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_en