Ekologinio žemės ūkio kongreso taikynyje – ekologinio ūkininkavimo ateitis
2024 m. rugsėjo 10-12 d., Budapešte vyko IFOAM OE Europos ekologinio žemės ūkio kongresas. Lietuvos ekologinių ūkių asociacijai atstovavo valdybos pirmininkas Mindaugas Petkevičius, valdybos narės Edita Karbauskienė ir Kristina Kazlauskaitė, narė Jurgita Naujokaitytė.
Europos 18-asis Ekologinis kongresas buvo organizuotas IFOAM OE kartu su Vengrijos ekologinės žemdirbystės tyrimų institutu (OMKI) ir Vengrijos žemės ūkio ministerija. Į kongresą atvyko 270 atstovų iš visos Europos kurti bendrą ekologiško maisto ir žemės ūkio ateities viziją. Aukšto lygio ES institucijų, Vengrijos ministerijų atstovai ir Europos Parlamento nariai pasidalino naujausiomis politinėmis įžvalgomis apie socialines, aplinkosaugines ir ekonomines krizes bei vizijomis ES žemės ūkio maisto, socialiniame, mokslo sektoriuose.
Būtinas dialogas
Kongreso sesijoje „Ateities BŽŪP: potencialas ir iššūkiai, padedantys pereiti prie tvarios žemės ūkio ir maisto produktų sistemos“ apie ekologinio žemės ūkio dabartį ir ateitį formuojant BŽŪP po 2027 m. pranešėjai padarė keletą nuorodų į rugsėjo pradžioje paskelbtą Strateginio dialogo ataskaitą, kuri yra strateginių diskusijų dėl ES žemės ūkio ateities rezultatas. Buvo papbrėžta, kad reikia suderinti aplinkos tvarumą su teisinga grąža ūkininkams, o tai reiškia, kad reikia iš esmės reformuoti BŽŪP ir užtikrinti, kad ji tinkamai atlygintų ūkininkams, kurie taiko tvaresnę praktiką, suteikti realią finansinę pridėtinę vertę už jų teikiamas aplinkosaugos paslaugas. Pabrėžta, kad strateginio dialogo rekomendacijose ekologinis ūkininkavimas pripažįstamas kaip vienintelė reguliuojama, tvari gamybos sistema, jau užtikrinusi aplinkos ir klimato apsaugą. Bendru sutarimu pritarta, kad ir toliau labai svarbu finansiškai ir kitomis priemonėmis skatinti tuos, kurie nori pertvarkyti gamybą pagal aukštesnius aplinkosauginius tikslus ir standartus.
BŽŪP taip pat turi atlikti svarbų vaidmenį reguliuojant rinką, siekiant sustiprinti ūkininkų vaidmenį žemės ūkio maisto produktų tiekimo grandinėje, padidinti jų atsparumą ekonomikos krizėms ir užtikrinti teisingas pajamas. Pabrėžta, kad ekologinis gamybos sektorius neturi ilgalaikės vizijos. Stipriausia šio kongreso žinutė ta, kad turime kalbėti vieni su kitais ir suvienyti jėgas, kad sukurtume geresnę, ekologiškesnę ir darnesnę ateitį.
Rinkos galimybės ir kliūtys
Prekybos galimybės ir kliūtys tarptautinėse ekologinėse rinkose, reklamos ir komunikacijos strategijos, patentams, ekologinė sėklininkystė ir selekcija taip pat reikalauja didelių pokyčių. „Soil Association Certification” verslo ir prekybos plėtros vadovas Lee Holdstockas konstatavo ekologiškos produkcijos vartojimo sulėtėjimą 2023 m., tačiau 2023 m. pabaigoje ir 2024 m. pradžioje pastebėti pirmieji atsigavimo požymiai. Kiti pranešėjai pasidalino duomenimis apie ES, JAV, Kinijos ekologiškos produkcijos rinkas, problematiką tiekiant produkciją Europos vartotojams. IFOAM teigė, kad tarptautinės maisto ir mažmeninės prekybos įmonės aplenkia teisės aktus, perkeldamos savo veiklą į ES šalis, kuriose taisyklės įgyvendinamos prasčiausiai.
Kongresas taip pat nagrinėjo naujus ir novatoriškus metodus, skirtus informuotumui apie ekologinį žemės ūkį ir ekologiškus produktus padidinti. Akcentuota, kad perėjimas prie ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų vartojimo yra ilgas kelias. „Biocoop“ viceprezidentas Fredericas Faureas pabrėžė, kad nesant politinės visuomeninės iniciatyvos ekologinė gamyba mažėja.
Sesijoje „Dėmesys ir matomumas 2024 m.: kaip reklamuoti ir pranešti apie ekologiškus produktus“ komunikacijos strategai pasidalino įžvalgomis, kaip informuoti apie ekologinį žemės ūkį ir produktus bei padidinti jų matomumą rinkoje naudojant novatoriškus metodus. Parduotuvėse gana paprastomis priemonėmis, galima paskatinti vartotojus dažniau rinktis tvarias ekologiškas produktų alternatyvas. Užrašai „Gyvūnų gerovė“, „Pagaminta tvariai“, „Be cheminių pesticide“, ir „Be priedų“ ekologiškiems produktams sukuria pridėtinę vertę. Pripažinta, kad vartotojams rinktis ekologišką produktą lengviau, kai kainų atotrūkis nuo įprastų alternatyvų yra mažesnis. Tačiau projektų rezultatai rodo, kad vartotojai nėra tokie jautrūs kainoms, kaip galime manyti.
Kongreso sesijoje „Patentai ir NGT reguliavimo panaikinimas – kas gresia Europos veislininkystės sektoriui?” buvo gilinamasi į intelektinės nuosavybės teisių ir genetinės medžiagos patentų klausimą, susijusį su nauju teisės aktu dėl „Naujų genominių metodų“ ir pasekmėmis Europos ekologiniam veislininkystės sektoriui. Kokia šiuo metu ekologinės augalininkystės situacija Europoje ir Vengrijoje? Kaip galime sukurti stiprų ir ekonomiškai perspektyvų ekologinio veisimo ir sėklų sektorių? Šios temos buvo nagrinėjamos LiveSeeding EU projekte ir pristatytos sesijoje.
Atsparumo klimatui kūrimo sesijoje buvo kalbama, kaip sustiprinti atsparumą klimato kaitai, koks ekologinio ūkininkavimo vaidmuo. Aptarti metodus, kaip efektyviau valdyti klimato riziką, nustatyta, kokius reikalavimus reikia įvykdyti, kad būtų lengviau pasiekti rezultatus.
Kongresas baigėsi sesija, kurioje aptartas ES ekologiškų produktų reglamento įgyvendinimas ir jo vaidmuo ekologiškų produktų gamybai. Pažymėta, kad 2024 m. pabaiga yra įvykis ES ekologinio reglamentavimo raidoje, nes įgyvendinus naują importo sistemą, teisinė bazė bus taikoma visapusiškai. Šioje sesijoje pranešėjai įvertino, kokie buvo pasiekimai taikant naująjį reglamentų rinkinį ir ar jis padeda ekologiniam sektoriui reaguoti į ateities iššūkius ir gali patenkinti būsimus visuomenės ir tvarumo lūkesčius.
Būtina užtikrinti sektoriaus konkurencingumą
Dr. Istvan Nagy, Vengrijos žemės ūkio ministras, pabrėžė ekologiškų produktų indėlį į kasdienį pasaulio aplinkos gerinimą ir pabrėžė, kad ekologinis ūkininkavimas yra pagrindinis tvaraus žemės ūkio modelis. Bendroji žemės ūkio politika (BŽŪP) turėtų pasikeisti, kad galėtų pasikeisti žemės ūkis. Parama turi užtikrinti sektoriaus konkurencingumą ir tekti ūkininkams, kurie nori tvariai pertvarkyti savo ūkius, kurie jau tiekia ekologišką produkciją. Nors ES ekologinės rinkos padėtis įvairiose šalyse yra nevienoda, o vartotojai 2023 m. maistui išleido mažiau nei ankstesniais metais, ekologiškų produktų vartotojai ir toliau nori pirkti ekologiškus produktus. Ekologiškų produktų pardavimo vertė auga daugelyje ES rinkų, rinkos galimybės turi būti didinamos nustatant minimalius ekologiškų produktų kriterijus tvariuose viešuosiuose pirkimuose, būtina tarptautinės prekybos plėtra. Pabrėžtos grėsmės ekologiniam ir mažam bei vidutiniam verslui – tai nauji genominiai metodai ir jų patentai mažinantys augintojų, selekcininkų ir vartotojų pasirinkimo laisvę. Labai svarbu užtikrinti ūkininkų pragyvenimo šaltinius ir sumažinti administracinę naštą, kurią dažnai jiems užkrauna taisyklės ir reglamentai. ES mokslinių tyrimų ir inovacijų prioritetai bei specialus jiems teikiamas finansavimas (Europos Horizontas) gali paskatinti maisto ir ūkininkavimo sistemos pertvarką, sukuriant žinių mainų tinklus ir laboratorijas (gyvosios laboratorijos ir švyturių ūkiai).
Europos Sąjungos ekologinės dienos renginiai
Europos Komisija, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas, Europos regionų komitetas, COPA-COGECA, „IFOAM Organics Europe“ kiekvienais metais organizuoja „EU Organic Awards“ apdovanojimus.
„EU Organic Awards 2024“ trečioji apdovanojimų ceremonija buvo surengta 2024 m. rugsėjo 23 d. Briuselyje, kaip vienas iš renginių, skirtų ES ekologinei dienai pažymėti.
ES ekologinius apdovanojimus sudaro 8 apdovanojimai 7 kategorijose.
1 KATEGORIJA: geriausia ūkininkė ir geriausias ūkininkas. Šį apdovanojimą organizuoja COPA-COGECA ir IFOAM Organics Europe.
2024 m. šios kategorijos nugalėtojai:
Reinhild Frech-Emmelmann (Austrija). Ūkis įkurtas 1998 m., specializacija – ekologinė sėklininkystė. Ūkininkė augina yra 1 500 veislių ir 142 registruotų ES veislių genų bankas, dirba daugiau nei 50 žmonių, jis bendradarbiauja su ūkiais ir kooperatyvais 9 šalyse. Biologinė įvairovė, tvarus ūkininkavimas – ūkio devizas. Daugiau apie ūkį: https://youtu.be/jkLyaL0LZUk
Benny Schöpf (Vokietija). Ūkininkas kas savaitę ekologiškomis daržovėmis aprūpina per 2000 šeimų. Ūkyje dirba 40 nuolatinių darbuotojų, pirmenybė teikiama sąžiningoms darbo sąlygoms ir tvariai praktikai. Siekia pasiūlyti įperkamą, sąžiningai pagamintą ekologišką maistą, nekenkiant aplinkai. Kaip didžiausias bendruomenės remiamas kooperatyvas Vokietijoje, jie skatina alternatyvią žemės ūkio ekonominę sistemą. Daugiau apie ūkį: https://youtu.be/7oobGhSvyZ8
2 KATEGORIJA: Ekologiškiausias regionas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.
2024 m. nugalėtojas:
Pietų Savo regionas (Suomija). Šis pietrytinis Suomijos regionas per 40 metų sukūrė stiprią ekologinio ūkininkavimo kultūrą. Bendradarbiaujant ūkininkams, tyrėjams ir vietos valdžios institucijoms regione daugėja ekologinių ūkių – šiuo metu jų yra 200, o vietos organizacijos atlieka itin svarbų vaidmenį skatinant ekologinio ūkininkavimo praktiką. Išsaugota regiono gamtinė aplinka parodo ekologinio ūkininkavimo vaidmenį saugant vandens kokybę ir biologinę įvairovę, skatinant teigiamą vartotojų požiūrį. Regione buvo įkurtas Suomijos ekologinių tyrimų institutas ir ekologinių ūkių tinklas. Daugiau informacijos: https://youtu.be/Bt_YJtrP2ZA
3 KATEGORIJA: ekologiškiausias miestas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.
2024 m. nugalėtojas:
BioStadt Bremen (Vokietija). „BioStadt Bremen“ siekia, kad iki 2025 m. visas viešasis maitinimas mokyklose, lopšeliuose ir ligoninėse būtų 100 proc. ekologiškas. Daugiau nei 30 proc. ūkių yra sertifikuoti ekologiniai, todėl miestas skatina tvarias maisto sistemas per bendruomenės projektus ir novatoriškas ūkininkavimo iniciatyvas, suteikdamas piliečiams galimybę aktyviai įsitraukti. Vykdydamas 20 nedidelės apimties bendruomenės projektų, Brėmenas parodo, kaip galima su ribotais ištekliais būti tvarios plėtros modeliu. Daugiau informacijos: https://youtu.be/PqAJbD-GV14
4 KATEGORIJA: geriausias ekologinis biorajonas. Apdovanojimą organizuoja Europos regionų komitetas.
2024 m. nugalėtojas:
Sörmland biorajonas (Švedija). Į pietus nuo Stokholmo esančiame rajone ekologiškai ūkininkaujama nuo 1940-ųjų. Čia 20 proc. dirbamos žemės uima ekologiniai ūkiai. Ekologija vienija ne tik ūkininkus, bet ir maisto perdirbimo, viešojo maitinimo įmones. Rajone skatinama vartoti vietinius ekologiškus produktus, vystyti tvarų turizmo, skleisti informaciją apie ekologiško maisto naudą sveikatai. Daugiau informacijos: https://youtu.be/WHcKQ9aCUbc
5 KATEGORIJA: Geriausia ekologiškos produkcijos perdirbimo įmonė. Apdovanojimą organizuoja Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
2024 m. nugalėtojas:
Gino Girolomoni Cooperativa Agricola (Italija). Centrinės Italijos Markės regione įsikūręs kooperatyvas specializuojasi gaminti ekologiškus makaronus, tęsdamas savo įkūrėjo Gino Girolomoni misiją. Įmonėje dirba 60 darbuotojų. Turėdamas 80 hektarų ekologinį ūkį ir atsinaujinančią energiją naudojančius įrenginius, jis kasmet pagamina 9 milijonus tonų makaronų. Kartu gamybą vykdo daugiau nei 300 ūkininkų. Kooperatyvas taip pat sukūrė „ekosistemą“, apimančią kultūros fondą, svetingumo paslaugas ir švietimo iniciatyvas. Daugiau informacijos: https://youtu.be/7upXCPMH_is
6 KATEGORIJA: geriausias ekologiško maisto mažmenininkas. Apdovanojimą įsteigė Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
2024 m. nugalėtojas:
SAIFRESC (Ispanija). 2011 m. trijų ūkininkų įkurta parduotuvė SAIFRESC perėjo prie ekologiškų produktų pardavimo, taip atgaivindama ir ekologinį žemės ūkį Huerta de Valencia regione. Turėdami 30 hektarų ekologinės žemės, jie gamina 70 ekologiškų produktų, 90 proc. derliaus parduoda vietoje. Jų iniciatyva skatinama žiedinė ekonomika. Organizuoja edukacinius seminarus apie ekologinį ūkininkavimą. Daugiau informacijos: https://youtu.be/YKsvnozVXcA
7 KATEGORIJA: geriausias ekologiškas restoranas/maitinimo paslauga. Apdovanojimo steigėjas – Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komitetas.
2024 m. nugalėtojas.
Kalf & Hansen (Stokholmas, Švedija). Šiame restoranų tinkle patiekiami 100 proc. ekologiški ir sezoniniai Šiaurės šalių virtuvės patiekalai. 2014 m. įkūrė tėvas ir sūnus Rune ir Fabian Kalf-Hansen. Jie valdo du restoranus, teikia maitinimo paslaugas ir tiekia ekologiškus patiekalus Švedijos geležinkelio įmonės traukiniuose. „Kalf & Hansen“ teikia pirmenybę vietiniam tiekimui, tvarumui ir įperkamiems ekologiškiems patiekalams, užmegzdami tvirtus ryšius su vietos gamintojais. Daugiau informacijos https://youtu.be/mbDFuWkt3Kw
Detalesnė informacija:
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_en
Išrinkta nauja Pasaulio ekologinio žemės ūkio valdyba
IFOAM Organics International Generalinėje asamblėjoje (GA) 2024 m. gruodžio 5 ir 6 d. išrinkta nauja pasaulio ekologinio žemės ūkio Valdyba. Asamblėjoje dalyvavo ir Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos atstovai.
LEŪA atstovavo valdybos nariai Edita Karbauskienė ir Almanats Liorentas, asociacijos narės Jurgita Naujokaitytė ir Eirida Daukšienė. Kas trejus metus IFOAM – Organics International nariai renkasi į Generalinę asamblėją (GA), kuri vyksta po Pasaulio ekologinio kongreso. Asamblėjoje buvo apžvelgtas trejų metų veiklos laikotarpis nuo 2021 m. ir planuojamas laikotarpis iki kitos GA, kuri vyks 2027 m.
Asamblėja išklausė kandidatųjų prisistatymus, perrinko IFOAM valdybą, svarstė ir balsavo dėl valdybos pateiktų siūlymų. Valdybos rinkimai yra labai svarbūs IFOAM darbe, nes ji yra atsakinga už strateginių sprendimų priėmimą ir užtikrinimą, misijos ir tikslų veiksmingą vykdymą. Kandidatai į valdybą yra IFOAM nariai, demonstruojantys tvirtą įsipareigojimą laikytis ekologinio žemės ūkio ir tvaraus vystymosi principų. GA balsavimo būdu išrinkti 10 Valdybos narių: Marco Schluteris, Sara Compson, Shamika Mone, Edgardo Boyet Uychiat, Huei-Wen Chin, , Paulius Holmbeckas, Gintaras Sciligo, Julija Lernoud, Choitresh Ganguly, Karen Mapusua.
IFOAM prezidentės pozicija patikėta australietei Karen Mapusua, o viceminstrų postai Choitresh Ganguly ir Marco Schluteriui, kuris buvo paskirtas kartu su iždininku. Naujoji valdyba bus atsakinga už augančią pasaulinę ekologinę rinką, jos priežiūrą ir palaikymą, ekologinės gamybos pranašumo sklaidą, ekologinių lyderių mokymą ir ekologinių gebėjimų ugdymą.
Per asamblėją buvo apibendrinti narių pasiūlymai ir rekomendacijos dėl IFOAM veiklos tobulinimo. Neišrinkus į Valdybą nė vieno atstovo iš Afrikos žemyno, pasiūlyta tokių asmenų įtrauktis į valdymą. Išrinktoji Valdyba išsakė savo tikslus, galimybes ir būdus veikti pasauliniu lygmeniu. Akcentuota, kad labai svarbu sustiprinti IFOAM narių bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir plėtros veikloje, pagilinti organinio judėjimo turinio kompetencijas. IFOAM veiklos tobulinimui pasiūlymus pateikusius narius buvo pasiūlyti įtraukti į jų pačių pasiūlymų įgyvendinimą. Pastebėta, kad dauguma politikų, sprendžiančių žemės ūkio problemas, žino, kas yra ekologinis žemės ūkis ir kokia jo nauda, tačiau dažnai nežinoti, kaip jį skatinti.
Nariai paraginti naudoti IFOAM sukurtą įrankį „Visuotinės politikos priemonių rinkinys dėl visuomenės paramos ekologiniam žemės ūkiui“. Buvo kviečiama pagalvoti, kaip ekologinį žemės ūkį geriau pozicionuoti politiniame diskurse. Pavyzdžiui, šalyje, kurioje aplinkos ir (arba) sveikatos klausimai yra reti politinėse darbotvarkėse, ekologinis žemės ūkis gali būti pozicionuojamas kaip perspektyvi didelės vertės rinka. Ekologinio žemės ūkio susiejimas su ekonomine nauda vietos bendruomenėms mažinant skurdą, užimtumo lygį ir (arba) didinant pajamas taip pat gali būti patrauklus argumentas politikams. Valdybos nariai pasisakymuose pažymėjo, kad politikos formuotojai vis labiau supranta, kad viešąsias lėšas reikia investuoti į viešąsias gėrybes. Kalbant apie žemės ūkį, tai gali reikšti lėšų skyrimą siekiant paskatinti daugiau ūkininkų rinktis ekologinį ūkininkavimą ir daugiau piliečių pirkti ekologiškus produktus. Atsižvelgiant į tai, kad vartotojų sąmoningumo stoka yra viena iš pagrindinių ekologinės plėtros kliūčių, vartotojų informavimo kampanijų finansavimas gali būti veiksmingas būdas padidinti ekologinės gamybos rinką ir paskatinti ekologiškų produktų vartojimą.
Pasiūlyta nariams išnaudoti kompleksines reklaminės veiklos priemones – atvirų ūkių dienas, ekologines savaites, ekologiškų produktų mugių organizavimą ir gerąja patirtimi dalintis tarpusavyje. Jei norime, kad daugiau žmonių pirktų ekologiškus produktus, turime daugiau žmonių informuoti apie ekologiško maisto ir ūkininkavimo pranašumus.
GA nariai paraginti aktyviau dalyvauti Tarpkontinentiniame ekologinių ūkininkų organizacijų tinkle. Nariams atstovauti IFOAM įsteigė šešis konkrečiai temai skirtus sektorius. Sektoriai suskirstyti į temines sritis: gyvulininkystė, bitininkystė, akvakultūra, sėklos, technologinės naujovės ir ekologinių ūkininkų organizacijos.