Dar mėgaujantis vasaros šiluma Ukmergės rajone, ūkininkės Genutės Sakalauskienės ūkyje buvo surengta ekologiško maisto ir ekologinio ūkininkavimo šventė Ekologijos dienai paminėti. Visose ES šalyse buvo minima ši diena turint tikslą populiarinti ekologinį ūkininkavimą ir tvarumą, skatinti vartotojus prisidėti prie aplinkos saugojimo ir daugiau vartoti ekologiškų produktų.

Lietuvoje eklogiškai ūkininkaujančiuosius vienija Ekologinių ūkių asociacija, rodanti daugiausiai iniciatyvos populiarinant ne tik šį ūkininkavimo būdą, bet ir ekologiškus produktus.

Pasak Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininko Minaugo Petkevičiaus, asociacija vienija beveik 300 narių. „Asociacijos nariai stengiasi ne tik auginti ir gaminti ekologišką produkciją, bet skatinti jų vartojimą supažindindami su savo ūkiais, darbo metodais, – pasakojo M. Petkevičius. – Šis renginys „Atviras ekologinis ūkis“ skirtas ne tik pažymėti Ekologijos dieną, bet parodyti vartotojams, kaip dirba mūsų ūkininkai, ką augina ir ką galima pagaminti iš ekologiškų, kartais nelabai populiarių daržovių.“

Genutė Sakalauskienė, ūkio, kuriame vyko renginys, šeimininkė, stengiasi populiarinti retesnes daržoves. Dėka jos pastangų tarp vartotojų išpopuliarėjo smidrai, dabar jos akiratyje – Kale kopūstai. „Tai labai naudinga ir skani daržovė, – susirinkusiems į renginį svečiams pasakojo ūkininkė. – ir begalę patiekalų galima su jais pagaminti. Tai troškiniai, sriubos, traškučiai, užtepėlės, pyragai.“

Ekologinėje dienoje savo meistriškumą demonstravo maisto technologė Elžbieta Monkevič. Ji sakė, kad ekologiškus produktus maisto gamybai perka senai. „Yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl tai darau: pirmiausia – sveikata, nes valgome švaresnį ir maistingesnį produktą, o antroji – noriu prisidėti prie švaresnės aplinkos. Be to, labai gerbiu daug ir sąžiningai dirbančius ekologinių ūkių šeimininkus.“

„Atviroas ekologinis ūkis“ – geriausias būdas vartotojams susipažinti su ekologinės gamybos principais, pamatyti, kaip dirbama ūkiuose, kas auginama, paragauti iš ekologiškų žaliavų gaminamų patiekalų. Bet turbūt svarbiausia, kad galima pabendrauti su ūkių šeimininkais, kurie mielai pasakoja apie savo patirtis ir kas juos paskatino eiti ekologiniu keliu.

Pasak ekologiškos produkcijos gamintojų ir vartotojų, gaunama keleriopa nauda: nauda sveikatai ir gamtai, parama ir pagarba ekologiškos produkcijos gamintui – ūkininkui.

„Pamatę, kaip keičiasi mūsų aplinka, mes patys, mūsų aplinkos žmonės, net neįsivaizduojame, kaip galėtume atsisakyti gyventi darnoje su gamta, – sakė Širvintų r. ūkininkė Kristina Martinėlienė. – Mes ūkininkaujame biodinamiškai ir mielai rodome bei pasakojame apie savo ūkį atvykstantiems svečiams.“

„Pasakyk, ką valgai, pasakysiu, kas tu, – sako ukmergiškis ūkininkas Saulius Daniulis. – Jei stengiamės dėl mūsų gyvūnų, jiems duodame tik kokybiškus pašarus, tai kodėl patys mėgaujamės „XXL“ pakuočių produktais? Juk patys vartojame, tai vartokime sveikus ir maistingus produktus, o ekologiško maisto daug mažiau ir reikia.“

„Ieškome sveikatos vaistinėje, o reikėtų apsidairyti aplink ir pasirinkti sveikesnę mitybą, – sakė renginio dalyvė Laima Skridlaitė. – Galimybių yra daug, mūsų ekologiškai ūkininkaujantieji ūkininkai pagamina visko, ko reikia kasdieniam stalui. Mūsų, vartotojų, prievolė yra remti jų veiklą vartojant ekologiškus produktus, tuo pačiu tausojant ir savo sveikatą, ir aplinką, kurioje gyvename ir dirbame.“